Somatic experiencing SE København, Somatic experiencing SE KBH, Somatic experiencing SE Frederiksberg,Somatic experiencing SE

Somatic Experiencing (SE) er en terapeutisk metode, der er yderst effektfuld til at mindske og opløse stressreaktioner fra chok traumaer fx trafikuheld, overfald, overgreb og pludselig død af ens kære og ved Post Traumatisk Stress Disorder (PTSD).

Vores mest primitive og stærkeste instinkt er at overleve og formere os, og det former vores liv fra fødsel til død. I situationer hvor vi bevidst eller ubevidst føler os truet på livet, overtager overlevelsesimpulserne, og vi reagerer enten ved at kæmpe, flygte eller ‘fryse’ (paralyseres), så der simpelthen lukkes ned for vores følelser. Beslutninger og styringsprocesser i disse primitive dele af hjernen er altid ubevidste, og målet er at overleve! 

Som baby/børn indgår vi i et forhold med vores forældre, hvor magtbalancen er meget skæv. Derfor kan vi reelt set hverken flygte eller kæmpe, så vi ‘fryser’ i situationer hvor vi bevidst eller ubevidst føler os truet på livet. 

At ‘fryse’ er en fantastisk egenskab, som giver os muligheden for at komme igennem en livstruende situation uden at mærke for megen smerte, fx et magtesløs barn i en fysisk eller psykisk overgrebssituation. Problemet opstår, hvis vi ikke kommer ud af den "fastfrossede" tilstand. Så overlever vi med reduceret livsenergi. Vores følelsesmæssige spændvidde er reduceret, og vi er i højere alarmberedskab end vores virkelighed nødvendiggør, hvilket er hæmmende og begrænsende for vores livsudfoldelse og -kvalitet. Den gode nyhed er, at kroppen kan komme tilbage til sin naturlige tilstand gennem SE’s meget effektive og blide metoder til at forløse den fastfrossede energi i kroppen.

Processen med at opløse traumer afhænger af deres styrke og hændelsesforløbet. Overordnet handler det om at etablere større indre tryghed og opnå indre kontrol med skræktilstandende, bl.a. gennem kærlig forståelse for ens traumereaktioner; dvs forståelsen af, at vi har almindelige reaktioner på en ualmindelig hændelse. Derudover fokuserer vi på at finde og etablere ressourcer i nuet. Kropsligt fokuserer Somatic Experiencing teknikkerne på at holde bevidstheden på de kropslige sansninger og impulser til de samler sig til et sammenhængende hele ved blidt at lade kroppen forløse sig selv og slippe traumerne.

Jo hurtigere vi kommer i rette behandling ved choktraumaer som fx trafikudheld, overgreb, overfald mv. jo hurtigere kan kroppen forløse sig. Nogle gange er det meget enkelt og kan klares i løbet af 2 - 4 sessioner. Andre gange (specielt ved PTSD) tager det en del flere sessioner, men oftest oplever klienten forbedringer i kroppen og mere mental ro efter hver session.

For 6 år siden var jeg i en bilulykke. Den var ikke voldsom, men jeg var meget uheldig og brækkede min arm. I løbet af 1 år var jeg på operationsbordet 3 gange og var igennem en genoptræningsprocess på små 2 år. 

I foråret 2015 kørte en bil ind i siden på mig, og jeg gik i chok - jeg havde ikke fået behandlet min ulykke år tilbage. Chokket kom som et lyn fra en klar himmel, og jeg havde aldrig oplevet min krop reagere som den gjorde. Mit held var at en veninde havde anbefalet mig Bettina uger forinden. Bettina blev min redning. Hun kunne uden tvivl høre på min stemme, at den var helt gal, da jeg talte med hende første gang.

Min første behandling gjorde underværker, og jeg kom ud af chok tilstanden og fik fornemmelse af at blive let igen, og allerede der kunne jeg mærke en kæmpe forandring. Efter 4 behandlinger var begge mine ulykker behandlet. Bettinas måde at arbejde med mig - ulykken - på, var fantastisk. 
Caroline, Key Account Manager

» Se flere udtalelser her