Ansvar & overansvar | Bettina Uma Knudsen

Kender du forskellen mellem ANSVAR og OVERANSVAR?

Ansvar giver energi og styrke :)
Overansvar dræner og tynger :(

At tage ANSVAR for sit eget liv betyder, at du tager din kraft og styrke til dig, og bliver kaptajn i dit eget liv. Ikke at det altid er nemt, men der betyder at du VED, at du har indflydelse i dit eget liv. Indflydelse på hvor meget energi du vælger at give din indre kritiker, den gamle velkendte følelse af ikke at være go nok, alle de gode og kærlige tiltag du gør, den lille fejl, kollegaens sårende kommentar mv. At have indflydelse er det modsatte af at være og føle sig magtesløs.

At tage OVERANSVAR for andre voksne betyder, at du vælger at se den anden/de andre som offer, der er ikke selv formår eller ved, hvad der er bedst for dem selv. Men hvordan kan du egentlig vide det? Du er jo ikke inde i deres krop og kender jo ikke alle deres erfaringer, mærker deres nervesystem, føler alle deres følelser eller hører alle deres tanker eller iøvrigt ved hvad de skal lære i livet. Så anerkend dit medmenneske og ha tillid til, at de har deres egen Vej her i livet. Ligesom dig selv. Også selv om de måske vælger ikke at tage ansvar - det kunne jo ændre sig, hvis de fik chancen.

Husk, du kan godt have masser af kærlig forståelse og dyb medfølelse med andre mennesker og hjælpe dem hvor du kan, blot VED du, at ligesom dit liv er dit ansvar, er deres liv deres ansvar. Og netop den viden kan fjerne tunge byrder fra (dine) overbebyrdede skuldre!

Og i takt med at du tager mere og mere ansvar for dig selv og holder fokus der, kan jeg garantere dig, at du vil tage mindre og mindre overansvar. Summen er jo altid konstant, og det er et fuldstidsjob at tage ansvar for sig selv - et af de mest værdiskabende og kærlighedsfulde af slagsen -og som belønner dig tifold. 

Rigtig go fornøjelse :)